Задължително ли да призоваваме към Ислямa?




Въпрос: Задължитено ли е правенето на да’уа (призоваване към Исляма) за всеки Мюсюлманин или това се оставя в ръцете на Учените и на ислямските студенти?Разрешено ли е на обикновенния човек да прави да’уа към Аллах?

Отговор от Шейх Мухаммад бин Саалих ал-‘Утаймиин:

,,Когато човек има знания и интуиция за това към което проповядва,тогава няма разлика между този,който има дълбоки познания или ученик,който наскоро е започнал да учи или обикновен човек-стига да има необходимите знания за това.
Пророка саллаллаху ‘алайхи уа саллам казва:,,Предай от мен,дори и една ая.’’(Ал-Букхари).Така,че не е условие за да’и (този,който зове към Ислям)
да има много знания,но е необходимо човека да има познания за това,към което призовава.Ако неговия призив се отправя без налични знания и се гради върху емоции и страсти,тогава не е разрешен.
Виждали сме обаче братя,които призовават към Аллах,но знанията им са малко.Ние ги забелязваме заради техните силни емоции.Те забраняват това,което Аллах не е забранил и разрешават неща,които Аллах не е направил разрешени за неговите раби.
Това е много опасно нещо,защото да разрешаваш нещо което Аллах е заповядал да е Харам (забранено) е като да забраниш каквото Аллах е направил Халал (разрешено).Това означава,че когато те започнат да забраняват на хората определени неща,другите неминуемо ще ги порицават за това.Аллах -Най-Великия- казва:

,,И не изричайте лъжата, която езиците ви описват: “Това е позволено, а това е възбранено”, за да не измисляте лъжа за Аллах.
Със сигурност тези, които измислят лъжа за Аллах не ще сполучат.’’(ан-Нахл 16:116-117)


Относно обикновените хора,те не трябва да призовават към Аллах ако нямат знания.
Придобиването на знания обаче е необходимо и Аллах,Превеликия казва:

,,Кажи: “Това е моят път. Призовавам към Аллах със затвърдено знание.’’(Юсуф 12:108)

Това означава,че знанията са задължително условие за призоваване.Ако обаче за дадено нещо ясно се знае,че е добро или лошо тогава човекът може да го наложи-ако е добро или да го забрани-ако е лошо.
Изводът е,че призоваващите към Аллах трябва да започнат първо с придобиването на знания.
А мюсюлманина,който призовава без знания причинява повече лошо,отколкото добро.Така,че е необходимо първо той да се образова,после да прави да’уа.

Ас-Сахуатул-Исламия (стр.75-76) написана от Шейх Ибн ал-‘Утаймин

Няма коментари:

Публикуване на коментар