Тафсир на Сура Джума (увод)


Увод:

Сура Джума е муСабихат сура, т.е. сура която започва с Възхвала на Аллах. Тя е Мадани сура (мединска сура, низпослана в град Медина)

''юСабиху лиллах'' или ''сабаха лиллах''- възхвала на Аллах

"..ма фис-самауати уа'л арД''- ''това което е на небето и земята''.

Аллах сравнява Вселената с човешката раса.Ние, човеците сме избрани и предпочитани пред всяко друго създание.


وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَىٰ كَثِيرٍ مِّمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِيلًا

''И почетохме Ние синовете на Адам, и ги пренасяме по сушата и морето, и им даваме от благата. И ги предпочетохме да превъзхождат повечето от онези, които сътворихме.(Исраа'17:70)

Виждаме, че Аллах сравнява много по-велики създания от нас (небесата, планетата Земя и всичко което съдържат и т.н.) и намеква, че те възхваляват Аллах като Му се подчиняват.
Защо тогва ние човеците не Го възхваляваме като напълно Му се подчиняваме след като сме предпочетени до такава степен пред тях?

Имайте предвид, че това е Мединска сура- с първоначална публика състояща се от Мюсюлмани (не от неверници).Така, че Аллах има за цел да съветва Мюсюлманите как да следват правият път.
В тази сура Аллах ни казва как Мюсюлманите трябва да се придържат към религията за да получат правилно напътствие, а ако не го направят, какви ще са последиците от това.

(Нуман Али Кхан)

Няма коментари:

Публикуване на коментар