Защо Аллах ни ИЗПИТВА?


Аллах изпитва вярващите с различни видове беди и трудности,за да:

1)За да отличи Търпеливия от Нетърпеливия:

''И непременно ЩЕ ВИ ИЗПИТАМЕ с малко страх и глад, и с отнемане от имотите, душите и плодовете. И благовествай търпеливите,
които, щом БЕДА ги сполети, казват: “Ние на Аллах принадлежим и при Него се завръщаме.”
Върху тях има благослов и милост от техния Господ.ТЕ СА НАПЪТЕНИТЕ.''(Бакара 2:155-157)

'' Някой от хората служи на Аллах с колебание. Ако му се случи добро, той се успокоява с него, а щом го сполети ИЗПИТАНИЕ, преобръща се. Изгубил е и земния живот, и отвъдния. Това е явната ЗАГУБА.''(Ал-Хадж 22:11)

2) За да ИЗТРИЕ греховете ни и да Награди Праведните:

''И когато порасна, и започна да ходи с него, той рече: “О, синко мой, сънувах, че трябва да те заколя. Какво ще кажеш?” Рече: “О, татко мой, прави, каквото ти е повелено! Ще откриеш, ако Аллах е пожелал, че съм от търпеливите.”
И когато двамата се подчиниха, и той го положи по лице,
Ние му извикахме: “О, Ибрахим,
ТИ ИЗПЪЛНИ СЪНЯ.” Така НАГРАЖДАВАМЕ Ние благодетелните.
Това е ЯВНОТО ИЗПИТАНИЕ.
И за него дадохме в замяна голямо жертвено животно.''(Ас-Саффат 37:102-107)

3) За да ни повиши степените (на награда в Рая) и Различи Лошите от Добрите:

''Аллах не ще остави вярващите в положението, в което сте, докато НЕ ОТДЕЛИ ЛОШИЯ ОТ ДОБРИЯ. Аллах не ще ви разкрие неведомото, но Аллах избира от Своите пратеници когото пожелае. Вярвайте в Аллах и в Неговите пратеници! И ако вярвате и се боите, ЗА ВАС ИМА ОГРОМНА НАГРАДА.''(Имран 3:179)

''И когато вярващите видяха племената, рекоха: “Това е, което ни обещава Аллах, и Неговият Пратеник. Казва истината Аллах, и Неговият Пратеник.” И това им надбави само вяра и покорство.(Ал-Азхаб 33:22)''

4) За да покаже Трудностите в Този Живот и да ги сравни с тези в Отвъдното:

''Благословен е Онзи, в Чиято Ръка е Владението. Той над всяко нещо има сила.
Той е, Който сътвори смъртта и живота, за да ви изпита КОЙ ОТ ВАС вас е по-добър в делата. Той е Всемогъщия, Опрощаващия.''(Ал-Мулк 67:1-2)


5)За да покаже Истинската природа на Човека (който си мисли,че е велик):

''Сътворихме Ние човека от ЧАСТИЦА СПЕРМА с примеси, за да го изпитаме, и го сторихме чуващ, зрящ.
Ние му показахме пътя ­ или признателен, или неблагодарник.''(Ал-Инсан 76:2-3)

''Ние сторихме това, което е на земята, да е нейна украса,ЗА ДА ГИ ИЗПИТАМЕ КОЙ ОТ ТЯХ Е ПО-ДОБЪР ПО ДЕЯНИЕ.''(Ал-Кахф 18:7)

''Той е Онзи, Който ви стори наследници на земята и ВЪЗДИГНА по степени НЯКОИ ОТ ВАС над други, за да ви изпита в онова, което ВИ Е ДАРИЛ. Твоят Господ е бърз в наказанието. Той е опрощаващ, милосърден.''(Ал-Анам 6:165)

2 коментара:

  1. allax da pazi da dava napatstvie na xorata i da otvarq sarcata i da sledvat istinata i samo istinata tq pobegdava , vinagi trqbva da imame strax ot allax sybaxane vetealq toi dava toi pomaga amin,.

    ОтговорИзтриване