Как Аллах се ВЪЗНАСЯ над Трона ?



1) Вяра в качествата : висота и възнесение на Аллах


Ние вярваме,че Аллах с Неговото величие е НАД рабите си и доказателство за това е казаното от Аллах в следната айа:

''И Той е Всевишния, Превеликия.''(Сура ал-Бакара 2:255-превод на значението)
Той е Всевластващият, над Своите раби,и Той е Премъдрия, Сведущия за всяко нещо.’’(Сура ал-Анам 6:18-превод на значението)

Също вярваме,че: ''Със сигурност Вашият Господ е Аллах, Който сътвори небесата и земята в шест дена. После Истауаа (се възнесе ) на Трона (безподобен,по начин,който отговаря на Неговото величие), управлявайки делата. ''(Сура Юнус 10:3-превод на значението)

Под истауаа (да се въздигне) над трона се има предвид,че Аллах се въздига НАД трона по начин,който приляга на Неговото Величие и никой друг освен Него не знае по какъв начин става истауаа (възнесение).

Вярваме също,че когато е над трона Си,Той е запознат с всички дела на Своите раби,чува техния говор,вижда техните действия и придвижва техните дела.Той дава на нуждаещите се,помага на този,който е загубил всичко,дава власт на този на когото пожелае и я отнема от този от когото пожелае.
На когото пожелае Той дава чест и унизява когото пожелае.В неговите ръце са всички дарове и Той има власт над всичко.

Наистина този,който притежава тези качества е способен да е със Своята власт и Знание при своите създания във всеки един момент,дори когато всъщност е високо над Неговия Трон.

Аллах казва:’’Няма подобен Нему. Той е Всечуващия, Всезрящия.’’(Сура аш-Шура 42:11)

2) Погрешните убеждения,че Аллах пребивава на този свят

Ние не вярваме като Джахилитите и другите заблудени секти,че Аллах пребивава на земята заедно със своите създания и смятаме човека с такива вярвания за кафир(неверник) или отцепник.Това е така защото те приписват на Аллах недостатъци и грешки които не му прилягат и Той е свободен от всички тези негативи.

3) Вярата във спускането на Аллах на най-долното небе

Вярваме също в казаното от Пророка на Аллах (с.а.с.),че АЛЛХ СЕ СПУСКА до най-долното небе в последната трета на всяка нощ и казва:''кой е тук и ме зове ,за да му отговоря,кой е тук и ме пита,за да му дам,кой е тук и моли за прошка,за да му опростя.’’

Вярваме и,че в Съдния Ден Аллах ще дойде да отсъди измежду рабите Си,както Той самият казва:

''Ала не! Когато земята бъде стрита на прах и твоят Господ дойде с подредените в редици ангели, и Адът бъде докаран в този Ден, човекът ще си спомни тогава, ала защо ще му (е тогава) спомнянето?'' (сура ал-Фаджр 89:21-23)

Нашето убеждение е,че Аллах е ''Извършващия всичко онова, което пожелае.''(сура ал-Бурудж 85:16)

От книгата: ‘Акида Ахл-Сунна уал Джамаа от Ибн Таймийа (Аллах да е доволен от него)

Няма коментари:

Публикуване на коментар